تفسیر

زنانی که ازدواج با آن ‌ها حرام ابدی است

Visits: 33716

زنانی که به خاطر «نسب»، «خویشاوندی ناشی از ازدواج» (مصاهره)، و «رضاع» (شیرخوارگی)، ازدواج با آن‌ها حرام ابدی است

﴿وَلَا تَنكِحُواْ مَا نَكَحَ ءَابَآؤُكُم مِّنَ ٱلنِّسَآءِ إِلَّا مَا قَدۡ سَلَفَۚ إِنَّهُۥ كَانَ فَٰحِشَةٗ وَمَقۡتٗا وَسَآءَ سَبِيلًا٢٢ حُرِّمَتۡ عَلَيۡكُمۡ أُمَّهَٰتُكُمۡ وَبَنَاتُكُمۡ وَأَخَوَٰتُكُمۡ وَعَمَّٰتُكُمۡ وَخَٰلَٰتُكُمۡ وَبَنَاتُ ٱلۡأَخِ وَبَنَاتُ ٱلۡأُخۡتِ وَأُمَّهَٰتُكُمُ ٱلَّٰتِيٓ أَرۡضَعۡنَكُمۡ وَأَخَوَٰتُكُم مِّنَ ٱلرَّضَٰعَةِ وَأُمَّهَٰتُ نِسَآئِكُمۡ وَرَبَٰٓئِبُكُمُ ٱلَّٰتِي فِي حُجُورِكُم مِّن نِّسَآئِكُمُ ٱلَّٰتِي دَخَلۡتُم بِهِنَّ فَإِن لَّمۡ تَكُونُواْ دَخَلۡتُم بِهِنَّ فَلَا جُنَاحَ عَلَيۡكُمۡ وَحَلَٰٓئِلُ أَبۡنَآئِكُمُ ٱلَّذِينَ مِنۡ أَصۡلَٰبِكُمۡ وَأَن تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ إِلَّا مَا قَدْ سَلَفَ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ غَفُورًا رَّحِيمًا﴾ [النساء: 22-23]

ترجمه: وبا زنانی که پد رانتان (باآنها) ازدواج کرده اند، ازدواج نکنید، مگرآنچه(زمان جاهلیت بوده و) گذشته است ،چرا که این کار،عملی زشت ومنفور و راه وروش بسیار بدی است. حرام شده است بر شما: مادرانتان ، و دخترانتان، و خواهرانتان ، و عمه هایتان، و خاله هایتان، و دختران برادر، و دختران خواهر، و مادرانتان که به شما شیر داده اند، وخواهران رضاعی شما، و مادران زنانتان، و دختران همسرانتان که در دامان شما پرورش یافته اند از همسرانی که با آنها همبستری کرده اید، پس اگر با آنها همبستری نکرده اید؛ بر شما گناهی نیست ( که با دخترانشان ازدواج کنید) و ( همچنین) زنان پسرانتان که از پشت و صلب خوتان هستند، و( نیز) جمع میان دو خواهر ( بر شما حرام است) مگر آنچه که در گذشته رخ داده باشد که خداوند آمرزنده ی مهربان است.

*********

توضیح موضوع: تحریم ازدواج بر دو نوع است:

1.       تحریم ابدی، که در آن ازدواج مرد با زن برای همیشه ممنوع است.

2.       تحریم موقت، که در آن تا زمانی که زن در وضعیّت خاصّی قرار دارد، ازدواج با او ممنوع است، ولی به محض اینکه این وضعیّت تغییر کرد، تحریم از بین می‌رود و ازدواج با او حلال می‌شود.

اسباب تحریم ابدی عبارتند از: «نسب»، «خویشاوندی ناشی از ازدواج» (مصاهره)، و «شیرخوارگی».

زنانی که به سبب «نسب» حرام شده‌اند عبارتند از: مادران، دختران، خواهران، عمه‌ها، خاله‌ها، دختران برادر و دختران خواهر.

زنانی که به سبب «مصاهره» حرام شده‌اند عبارتند از:

1.       مادر همسر، و در تحریم او آمیزش با دخترش شرط نیست بلکه به محض عقد دخترش حرام می‌شود.

2.       دختر زنی که با او آمیزش کرده است. پس اگر مردی مادر را عقد کرد بدون اینکه با او آمیزش کند، دخترش برای او حلال است.

3.       همسر پسر که به محض عقد حرام می‌شود.

4.       همسر پدر؛ بر پسر حرام است که با همسر پدرش ازدواج کند، و این تحریم به محض اینکه پدرش او را عقد کرد حاصل می‌شود.

در مورد تحریم به سبب «شیرخوارگی» خداوند متعال می‌فرماید: ﴿وَأُمَّهَٰتُكُمُ ٱلَّٰتِيٓ أَرۡضَعۡنَكُمۡ وَأَخَوَٰتُكُم مِّنَ ٱلرَّضَٰعَةِ﴾ [النساء: 23] «خداوند بر شما حرام نموده است ازدواج با مادرانی که به شما شیر داده‌اند، و خواهران رضاعیتان را…».

و پیامبر ج می‌فرماید: «الرّضاعةُ تُحرِّم ما تُحرّم الوَلادَة» [بخاری و مسلم]، «شیرخوارگی حرام می‌کند آنچه را که نسب حرام می‌کند».

بنابراین شیر دهنده، مادر (رضاعی) است، در نتیجه تمام کسانی که از جانب مادر نسبی بر پسر حرام شده‌اند، از طرف مادر رضاعی بر شیرخوار نیز حرام می‌شوند.

پس شیرخوار نمی‌تواند با افراد زیر ازدواج کند:

1-      زن شیر دهنده (مادر رضاعی).

2-      مادر زن شیردهنده.

3-      مادرشوهر شیردهنده.

4-      خواهرزن شیردهنده.

5-      خواهرشوهر شیردهنده.

6-      دختران پسر و دختر شیردهنده.

7-      خواهر شیری.

و شوهر زن شیرده نیز پدر کودک شیرخوار به حساب می‌آید.

منبع: کتاب (فهرست موضوعی آیات قرآن)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *